Budoucnost patří mozkům, ne svalům

8. listopad 2018, 9:00

Škola da Vinci, Dolní Břežany

Mrkněte, jaký byl WUD 2018 - Vzdělávání

WUD 2018: Vzdělávání

Vykoukněte ze své digitální škatulky. Poznejte, jaké problémy řeší české vzdělávání, a vyzkoušejte si nové designové metody při jejich řešení.

WUD je svátek designu. Odpočinete si od každodenní rutiny, protáhnete mozkové závity, a navíc přispějete dobré věci.

Je na tom české vzdělávání opravdu tak špatně, jak se říká?

Bohužel ano:

  • Do vzdělávání dlouhodobě investujeme téměř nejméně ze zemí OECD.
  • Učitelé jsou staří a mizerně placení. Učit se musí naučit svépomocí.
  • Žáky škola nebaví, neznají moderní historii a neumí pracovat s informacemi.
  • Ač se to z naší bubliny nezdá, po kvalitním vzdělání u nás není společenská poptávka. Po změně nejen nevoláme, ale dokonce se jí bráníme.

Chcete vědět víc o stavu vzdělávání? Mrkněte na rozhovor s Bobem Kartousem, kterého uslyšíte také na WUDu.

Jak s tím pohne WUD 2018

Letošní WUD jsme vymysleli tak, aby fungoval jako roznětka pro další aktivity. Nabriefujeme, propojíme a postrčíme designery, kteří chtějí vzdělávání pomoci.

Program ladíme, domlouváme a kujeme. Nicméně co už víme, rádi povíme:

1. Poznání terénu

bob

9:00—10:00

Stav českého vzdělávání

Bob Kartous, EDUin

Dozvíte se, jak na tom naše vzdělávání je, jaké problémy ho trápí a jaké existují možné cesty ven. Nebude to příjemné, ale abychom věděli, kudy dál, musíme si po pravdě přiznat, kde jsme

2. Průzkum s uživateli

12

10:30—13:00

Workshop: Problémy školství z pohledu žáků

Tereza Kosnarová Venerová (uxworkshopy.cz), Běla Beránková a Petr Kosnar

Téma workshopu je zpětná vazba. Jako designéři a výzkumníci dáváme a přijímáme zpětnou vazbu denně v rámci diskuzí, uživatelského testování, designových workshopů a ideací.

Na workshopu se potkáme s dalšími experty na zpětnou vazbu. Děti ve školách přijímají i dávají zpětnou vazbu denně. Samy sobě i svým učitelům.

Budeme hledat průnik těchto dvou světů. Zjistíme, na jaké problémy při dávání a přijímání zpětné vazby narazí designéři, studenti i učitelé. Odhalené problémy přímo na workshopu vyřešíme. Odneseme si zpětnou vazbu na to, jak dáváme zpětnou vazbu, a inspirujeme se, jak to dělat líp.

3. Oběd a prohlídka školy

Vraťte se do školních lavic

A to doslova. Letos bude WUD přímo ve škole da Vinci v Dolních Břežanech. Nebojte, nebude to tak drsné, jak si pamatujete, da Vinci je příjemné místo k pobytu.

4. Ponoření do problému a zkoumání řešení

14:30—17:00

Workshopy

V intenzivních workshopech prozkoumáte možná řešení klíčových problémů vzdělávání.

Workshopy proběhnou v menších skupinkách. Budete si moci vybrat, na který půjdete (ano, je to zároveň výhoda i nevýhoda, na ty ostatní totiž logicky nepůjdete).

hora

Workshop

Jak vzniká tajemství učení

Bohuslav Hora a Petra Boháčková

Jak někoho něco naučit tak, aby dával pozor, bavilo ho to a skutečně si to zapamatoval? To vás naučí jedna z nadějí moderního vzdělávání Bohuslav Hora (mrkněte na profil ve Forbesu).

Krátká procházka výukovým programem, během kterého zavítáme do tajuplného světa učení. Prozkoumáme to, co bychom všichni mohli znát ze základní školy, jen si na to už nevzpomínáme. Budeme se zabývat QR kódy, myšlenkovými mapami, aplikacemi ChatterPix, Pic Collage a možná i dalšími. Budeme pracovat formami kritického myšlení, prezentovat svoje práce a přemýšlet o svém vlastním učení.

court_of_moravia_lektorka_jana_hrebecka

Workshop

Jak se stane změna?

Jana Hřebecká

Prosazovat nové myšlenky a implementovat změny nebývá v žádné větší organizaci snadné. Tím méně ve školství, které je tradičně konzervativní a od dob Marie Terezie se příliš nezměnilo.
Pokusy o hromadné nárazové změny bývají odsouzeny k neúspěchu.

Jak ve velké organizaci způsobit změnu? Jak ji udržet a jak se vypořádat s odpůrci? Mohou designové procesy pomoct i ve školství začít s neustálým zlepšováním? Přijďte na workshop, kde se díky zkušenostem Jany Hřebecké se zaváděním inovací i zázemí v divadelní pedagogice dozvíte, jak propojit oba tyto světy a jak můžete začít i vy.

petr-stedry

Workshop

Mapování problémů moderních škol

Petr Štědrý, 2FRESH

Není nic horšího, než se snažit uspokojit neexistující potřebu nebo hledat nejlepší řešení na nepodstatný problém. Vyhnout se takové situaci nám pomohou otázky a konceptuální model.

Naučíme se několik technik a přístupů, jak s otázkami dojít k lepšímu pochopení a možná překonáme i svoje předsudky.

Odnesete si zážitek, který nebude v čase omezený na dvě a půl hodiny. Jak? Proč? Jste zvědaví, co se bude na workshopu dít? Přijďte najít odpovědi na tyhle a mnoho dalších otázek.

vojta-profil

Workshop

Dějepis hrou

Vojtěch Vykouk, škola da Vinci

Připadal vám dějepis ve škole příliš suchý a těžkopádný? Nebo si z něj nic nepamatujete? Rádi byste, aby absolventi vašich školení na tom byli lépe? Jedna z možností jak zefektivnit učení je použití her. Během workshopu si na příkladu z dějepisu ukážeme, jaké herní postupy lze použít při gamifikaci předávání informací a některé z nich si i vyzkoušíme na konkrétním historickém příkladě.

Pokud vás hry zajímají, nebo si prostě jen rádi hrajete, přijďte se naučit jak vaši zálibu využít v učebním procesu.

5. Nápady neskončí v koši

Bylo nám vždycky líto, když jsme po WUDu zametali lepíky a čtvrtky plné nápadů. Letos to bude jinak. Na konci dne vytvoříme pracovní skupinku, která bude nejlepší nápady dál rozvíjet.

6. A vstupné nepropijeme

WUD bude zároveň crowdsourcing. Zisk vložíme do startu pracovní skupiny a jejích projektů. Případně darujeme některé vzdělávací organizaci.

Místo konání

Škola da Vinci

Na Drahách 20

Dolní Břežany

252 41

WUD není konference

World Usability Day je globální akce s cílem podpořit dobrý a užitečný design. Probíhá v mnoha zemích zároveň ve stejný den.

V Česku WUD pořádáme již od roku 2005. Zprvu jako klasickou konferenci, v posledních letech jsme však opustili konvence a vytvořili akci, jakou jinde nenajdete.

Neuslyšíte tu designery tlachat s dalšími designery o designu. WUD vás na jeden den vezme do jiného světa. Vykoukněte ze své digitální škatulky!

WUD vás donutí na chvíli opustit komfortní zónu počítačových obrazovek, wireframů a prototypů. Ukazuje svět „tam venku“ a odhaluje jiný úhel pohledu na designové problémy.

Tradici držíme i letos, proto WUD 2018 bude náročný a intenzivní, neodnesete si návod, jak dělat lepší weby, ale budete mít hlavu plnou zážitků a inspirace.

Organizátoři

adam-fendrych

Adam Fendrych

UX Designer
Rohlik.cz
nadya-tsech

Nadya Tsech

Product Designer
Ataccama
tomas-ludvik

Tomáš Ludvík

UX Strategy Consultant
freelancer
martin-zattovic

Martin Zattovič

UX Researcher & Product Designer
Studio Iceberg